Bağlarda ağacların qış budanması davam edir. Mütəxəssislər deyirlər ki, məhsulun bol olması budanma prosesinin aqrotexniki qaydalara uyğun aparılmasından çox asılıdır.
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin Aqrar Elm və İnnovasiya Mərkəzinin Meyvəçilik və Çayçılıq Elmi-Tədqiqat İnstitutunun mütəxəssisi Asif Kərimov bildirib ki, qış budanmasında əsas məqsəd bitkinin daha sağlam və daha məhsuldar qalmasıdır: “Budamada məqsəd ağacları meyvə vermək üçün hazırlamaq, zərərvericilərə qarşı mübarizə tədbirləri zamanı yarana biləcək problemi aradan qaldırmaq, o cümlədən bitkinin inkişafını tənzimləməkdir. Kasa forması verilən budanma növlərində, ilk növbədə, beş əsas budaq saxlanılır, digər budaqlar kəsilir. Ağacın daxilindəki xırda budaqlar təmizlənməlidir. Bu, gələcəkdə dərman preparatının, gün işığının bitkinin daxilinə nüfuz etməsinə zəmin yaradır. Xırda budaqlar təmizləndikdən sonra əsas budaqların yerləşməsinə baxılmalıdır. Əgər budaqlar sıx yerləşibsə, həmin budaqlar kəsilib götürülür. Çünki bu, gələcəkdə meyvənin həcminə və məhsuldarlığına təsir göstərə bilər”.
Asif Kərimov deyir ki, budanmanın vaxtı bitkinin yerləşdiyi ərazidən asılıdır: “İqlimi mülayim olan ölkələrdə budanma əsasən payız mövsümünün sonundan yazın ortalarına kimi davam edir. Bu proses payızda noyabr, yaz mövsümündə isə fevralın axırından aprel ayının əvvəlinədək davam edir. Soyuq iqlimdə bitkilərin şaxtadan zərər almaması məqsədilə budanma erkən yazda aparılır”.
1 noyabr - Kənd Təsərrüfatı İşçiləri Günü ilə bağlı müsabiqənin qalibləri mükafatlandırılıb
31 Oktyabr 2024
Cəlilabad rayonunda mövsümün sonuncu toxum sərgi-satış yarmarkası keçirilib
31 Oktyabr 2024
“Bitki mühafizəsinin əsas problemləri və onların həllinin optimal yolları” mövzusunda onlayn tədbir keçirilib
30 Oktyabr 2024
Balakən rayonunda IV Xurma Festivalı keçirilib
29 Oktyabr 2024
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyində Türk Əməkdaşlıq və Koordinasiya Agentliyinin nümayəndə heyəti ilə görüş keçirilib
29 Oktyabr 2024