Bağlarda ağacların qış budanması davam edir. Mütəxəssislər deyirlər ki, məhsulun bol olması budanma prosesinin aqrotexniki qaydalara uyğun aparılmasından çox asılıdır.
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin Aqrar Elm və İnnovasiya Mərkəzinin Meyvəçilik və Çayçılıq Elmi-Tədqiqat İnstitutunun mütəxəssisi Asif Kərimov bildirib ki, qış budanmasında əsas məqsəd bitkinin daha sağlam və daha məhsuldar qalmasıdır: “Budamada məqsəd ağacları meyvə vermək üçün hazırlamaq, zərərvericilərə qarşı mübarizə tədbirləri zamanı yarana biləcək problemi aradan qaldırmaq, o cümlədən bitkinin inkişafını tənzimləməkdir. Kasa forması verilən budanma növlərində, ilk növbədə, beş əsas budaq saxlanılır, digər budaqlar kəsilir. Ağacın daxilindəki xırda budaqlar təmizlənməlidir. Bu, gələcəkdə dərman preparatının, gün işığının bitkinin daxilinə nüfuz etməsinə zəmin yaradır. Xırda budaqlar təmizləndikdən sonra əsas budaqların yerləşməsinə baxılmalıdır. Əgər budaqlar sıx yerləşibsə, həmin budaqlar kəsilib götürülür. Çünki bu, gələcəkdə meyvənin həcminə və məhsuldarlığına təsir göstərə bilər”.
Asif Kərimov deyir ki, budanmanın vaxtı bitkinin yerləşdiyi ərazidən asılıdır: “İqlimi mülayim olan ölkələrdə budanma əsasən payız mövsümünün sonundan yazın ortalarına kimi davam edir. Bu proses payızda noyabr, yaz mövsümündə isə fevralın axırından aprel ayının əvvəlinədək davam edir. Soyuq iqlimdə bitkilərin şaxtadan zərər almaması məqsədilə budanma erkən yazda aparılır”.
Daşkəsəndə kartof sahələrinə dəymiş zərərə görə fermerlərə sığorta ödənişləri edilib
19 Mart 2025
Qax rayonunda üzümçü fermerlər üçün tarla seminarı keçirilib
19 Mart 2025
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin Aparat rəhbəri Azad Cəfərli Balakəndə vətəndaşları qəbul edib, təsərrüfatlara baş çəkib
18 Mart 2025
Naxçıvan Muxtar Respublikasında aqrar sığorta eksperti olmaq istəyən namizədlərə təlimlər keçirilib
18 Mart 2025
Nazir Məcnun Məmmədov Masallıda vətəndaşları qəbul edib, fermerlərlə görüşüb
17 Mart 2025