“Kəlbəcər rayonunun Ağcakənd kənd sakiniyəm, hazırda Bakıda məskunlaşmışıq. 32 ildir ki, arıçılıqla məşğul oluram. Arı ailələrimizi qış aylarında Yevlax şəhərində saxlayır, yazda İsmayıllı rayonuna, yay fəslində isə Daşkəsən rayonuna aparırıq. Daşkəsən rayonunun təbii iqlim şəraiti bizim Kəlbəcər yaylaqlarına bənzəyir, amma Kiçik Qafqazın bitki örtüyü daha zəngindir”. Bu fikirləri Bakıda keçirilən 19-cu Arıçılıq məhsullarının sərgi-satış yarmarkasının iştirakçısı, Azərbaycan Arıçılar Assosiasiyasının İdarə Heyətinin üzvü, “Dəlidağ Arı” arıçılıq təsərrüfatının rəhbəri Sabir Mustafayev deyib.
Onun sözlərinə görə, arıçı bol arı məhsulları almaq üçün zəngin yem bazası yaratmalıdır: “Bundan başqa məhsuldar ana arılarla işləmək lazımdır. Xəstəliklərə qarşı vaxtında mübarizə aparmaq, hava şəraitindən sığortalanmaq üçün arını bir neçə məkanda saxlamaq da vacibdir”.
Sabir Mustafayev arıların möcüzəvi bir varlıq olduğunu deyir: “Təcrübəm və müşahidələrim göstərir ki, bir balaca canlıda çoxlu sayda qeyri-adiliklər mövcuddur. Arıda ölənə kimi işləmək həvəsi sönmür, arı ailələrində demokratik bir ailə hakimiyyəti hökm sürür, arılar analarını yetişdirib bəsləyir, yalnız sağlam anaya üstünlük verirlər. Məsələn, arılar şanı yerin cazibə qüvvəsi istiqamətində hörürlər. Bu da bir sirr, möcüzədir. Arı şanı yerə perpendikulyar qurulur. İstər duman olsun, istərsə də çiskin hava, arı son dərəcə dəqiqliklə yolu taparaq öz yuvasına qayıdır.
“Arı pətəyində hər bir arı öz funksiyasını yaxşı bilir. Belə ki, biri nektarı qurudar, biri pətəyi qoruyar, digəri nektar dalınca uçar. Arı beçə verəndə yola çıxmaq üçün bir həftəlik yemini götürər. Arı nektar dalınca uçanda , əgər qaranlıq düşərsə, həmin gecəni çiçəyin üstümdə keçirər, səhər hava istiləşən kimi yuvasına qayıdar. Arı yağışın yağmasını 30 dəqiqə əvvəl duyur, tez də pətəyə qayıdır. Əgər o yuvasına sürətlə qayıdırsa, bu sel düşəcəyinə işarədir”.
Sabir Mustafayev arıçılara tövsiyələrini də bölüşüb: “Arıçılara tövsiyəm budur ki, halal olsunlar. Arıçı məhsuluna haram qatsa, gec-tez cəzasını çəkəcək. Bu sınanmış təcrübədir”.
Arıçı bu sahədə ənənələrin qorunub saxlanmasına tərəfdardır: “İldə 2-3 ton məhsul istehsal edirəm. Qonşuluqda yaşayan və ya tanımadığım bir şəhid ailəsi barədə eşidəndə o ailələrə hökmən bal sovqatı göndərirəm. Arzum budur ki, işğal altında olan torpaqlarımız azad olunan gün bütün bal məhsulumu şəhid ailələrinə paylayım”.
COP29 çərçivəsində aqroərzaq sistemlərinin dayanıqlığına nail olunması mövzusunda panel müzakirə keçirilib
21 Noyabr 2024
Aqrar Tədqiqatlar Mərkəzinin direktoru COP29 çərçivəsində panel müzakirələrdə çıxış edib
21 Noyabr 2024
COP29: AKİA-nın təşəbbüsü ilə “İqlim dəyişikliyinə dayanıqlı aqrar sektor üçün innovativ yanaşmalar və birgə əməkdaşlığın rolu” mövzusunda tədbir keçirilib
20 Noyabr 2024
“Fermerlər üçün İqlim Maliyyəsinin işlək mexanizmi: Təsərrüfatdaxili təcrübələr və konkret həllər” mövzusunda panel müzakirə keçirilib
19 Noyabr 2024
Dayanıqlı Transformasiya üçün Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı (FAST) tərəfdaşlığı üzrə nazirlər görüşü keçirilib
19 Noyabr 2024