Çoxillik əkmələr

Fındıq

  • A
  • A
  • A

Fındıq bitkiləri 8-10 gövdəli kol şəklində formalaşdırılır. Çiçək tumurcuqları birillik budaqlarda yaranır. Belə budaqlar 7-10 il ərzində məhsul verir. Bundan sonra onlar kəsilib atılır. Budama zamanı gövdələrin ucları vurulur, pöhrələr kəsilir, keçən il məhsul vermiş budaqlar 2-3 tumurcuğa qədər gödəldilir.

Fındıq əsasən kök pöhrəsi, basma və kolların bölünməsilə artırılır. Pöhrələr qabaqcadan nişanlanmış kollardan götürülür. Əsasən 2-3 illik pöhrələr çıxarılır.

Fındıq bitkisi 20-yə qədər geniş yayılmış növü birləşdirir.

Bu növlər Avropa Asiya və Şimali Amerikada yayılmışlar. Respublikamızda uzun müddətli seçmə nəticəsində, xalq seleksiyasının məhsulu olan sortlar Ata-baba, Yağlı fındıq, Gəncə fındığı, Əşrəfi və həmçinin gətirilmə Kudryavçik sortu geniş becərilir.

28.01.2025

Azərbaycanın yerli üzüm sortları beynəlxalq səviyyədə qəbul edilmiş molekulyar-genetik markerlərlə analiz olunur

27.01.2025

Aqrar Subsidiya Şurası subsidiya əmsalları ilə bağlı yeni qərarlar qəbul edib

24.01.2025

Nazir müavini Sarvan Cəfərov Zaqatalada vətəndaşları qəbul edib, təsərrüfatlara baş çəkib